Garngrafitti – Bli med å sette fokus på døvblindhet, maske for maske

Vi håper at du som er glad i å strikke, hekle eller fingerhekle – det spiller ingen rolle – har lyst til å hjelpe oss og bidra i en bevissthetskampanje som skal sette fokus på døvblindhet verden over! Spre ordet og inviter gjerne venner og bekjente!

Nina Merethe Hvidsten poserer smilende ved et tre med garnlapper plassert utover grenen.

Garngrafitti som virkemiddel

Ved hjelp av garngrafitti, også kjent som yarn bombing, garnbombing eller geriljastrikk, ønsker Signo skole- og kompetansesenter å bidra i den globale kampanjen "Yarn Bombing for Deafblind Awareness". – Garngrafitti er en effektiv måte å tiltrekke seg oppmerksomhet på ute i det offentlige rom. Det er fargerikt og "annerledes"! smiler rådgiver Nina Merethe Hvidsten. – Og man blir jo bare glad av det!

09. mai 2021
Tekst og foto: Anette Sæstad
 

  • Hva: Internasjonal kampanje, juni måned
  • Hvordan: Garngrafitti – Vi trenger din hjelp
  • Hvor: Vi er i dialog med Sandefjord kommune om alternativer, men én ting er sikkert: Vi trenger masse garnlapper! (Oppdatering hhv. 12.05 og 18.05: Vi har fått bekreftet av Sandefjord kommune at vi får tilgang til både trærne på Torget og trær / andre objekter i Badeparken i Sandefjord! Vi har også fått bekreftet av Vestfold og Telemark fylkeskommune at vi får tilgang til Hvalfangstmonumentet i Sandefjord. Tusen takk for tilliten, og takk for "lånet" til både Sandefjord kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune!)

Alle kan bli med!

Har du strikkedilla? Kan du hekle eller fingerhekle? Har du lyst til å bidra til å skape oppmerksomhet rundt døvblindhet? Er det gøy å tenke på at ditt garn kan pynte opp Sandefjord sentrum i juni? Vi håper du blir med! 

Hva er garngrafitti?

Garngrafitti er en form for gatekunst, hvor gjenstander i det offentlige rom kles opp i fargerike lapper av garn. Man syr sammen lappene og dekker utvalgte objekter i gatebildet. Man kan for eksempel pakke inn trestammer i byparken, et rekkverk, en sykkel på hushjørnet, en skulptur eller en sittebenk på bussholdeplassen. 

– Mulighetene er mange! Det er både enkelt og effektfullt, flott og fargerikt, sier Nina Merethe Hvidsten, rådgiver ved Signo skole- og kompetansesenter. 

– Ekstra gøy er det at Sandefjord kommune er så positive. Vi holder på å avklare hvor vi kan få montere vårt kunstverk: om det er mulig med plan A, eller om det blir plan B! Men uansett kommer vi til å trenge at mange strikker og hekler! (Teksten fortsetter under bildene.)

Nina Merethe Hvidsten sitter ved et bord og strikker. Garn ligger på bordet.

Sandefjord sentrum er målet!

Vi er i dialog med Sandefjord kommune, og vi gleder oss til juni! Da skal ett eller flere objekter i bybildet smykkes med garn! Jobben med å inspirere kjente og ukjente til å bidra er i gang, slik at vi kan samle inn masse garnlapper! Nina Merethe Hvidsten har allerede et lite forsprang.

Nærbilde av hender som strikker. To garnnøster ligger på kanten av et bord.

Vi trenger mange lapper!

Alle som ønsker, kan bidra til kampanjen! Har du noe garn liggende som du ikke helt vet hva du skal gjøre med? Ta pinnene fatt og strikk for en god sak! – Vi håper at mange vil bidra, og har avtalt leveringspunkter i både Sandefjord, Andebu og Stokke, forteller Hvidsten.

Internasjonal kampanje

– Initiativet til kampanjen vi snakker om kommer fra Deafblind International (DbI) og heter "Yarn Bombing for Deafblind Awareness". I juni ønsker de at så mange som mulig verden over tar i bruk garngrafitti som uttrykksform for å skape global oppmerksomhet og økt bevissthet om kombinert syns- og hørselshemming, fortsetter Hvidsten. 

Hvidsten jobber som rådgiver i døvblindefeltet gjennom kompetansesenteret vårt. Signo kompetansesenter er ett av fire regionsentre innunder Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB), som igjen er del av spesialisthelsetjenesten i Norge. 

Nina Merethe Hvidsten er selv en ihuga strikkeentusiast, og både hun, familie, venner og ikke minst kollegaer og elever i Signo er allerede i gang med pinnene. Informasjon og invitasjoner er på vei ut via våre kanaler og "jungeltelegrafen" kobles på. 

Deafblind International sier at deltakerne kan selv velge om garngrafittien skal stå hele eller deler av juni. Vi satser på å montere bidragene i midten eller slutten av juni, og har foreløpig satt tirsdag 8. juni som siste frist for innsamling av garnlappene.  

Hva skal jeg strikke eller hekle?

Det hele går ut på å strikke eller hekle lapper (omtrent 20 x 20 cm), eller "skjerf" med bredde 20 cm. Bruk gjerne restegarn og mange ulike farger! Du kan lage én lapp, ett skjerf eller ti! Vi samler inn bidragene og tar på oss jobben med å montere lappene og skjerfene. Vi vil også merke kunstverkene med informasjon om kampanjen. 

– Vi håper at mange har lyst til å henge seg på, og at vi sammen skaper skikkelig oppmerksomhet rundt en viktig sak! Vær kreativ og ha det gøy med dette! Alle masker teller, og vi er takknemlige for alle bidrag, oppfordrer Hvidsten. 

Hvor kan jeg levere mine lapper og skjerf?

For å gjøre det litt enklere å kunne bidra, har vi avtalt at du kan levere dine lapper/skjerf her:

Lappene/skjerfene kan selvfølgelig også leveres fysisk eller sendes til oss: Signo skole- og kompetansesenter, Molandveien 44, 3158 Andebu  innen tirsdag 8. juni

Døvblind. Døv og blind. Eller?

I motsetning til hva mange tror er det ikke slik at man trenger å være helt døv og helt blind for å bli identifisert som person med døvblindhet. Døvblindhet er definert som en kombinert syns- og hørselshemming av så alvorlig grad at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre. Det gjør døvblindhet til en egen funksjonshemming. 

Taktil støtte

– Når syn og hørsel svikter er det taktilsansen, altså berøringssansen, man bruker som støtte for å orientere seg i omgivelsene, kommunisere og motta informasjon, forklarer Hvidsten. 

Hos personer med kombinert syns- og hørselshemming eller døvblindhet, vil både den auditive og visuelle delen av hjernen begynne å prosessere taktile inntrykk. Derfor sier man at personer med døvblindhet er hypertaktile, eller har en forhøyet taktil persepsjon. 

– Garngrafitti er en flott, taktil kunstform! 

Nærbilde av hender som holder i garn og stryker på overflaten.

Taktil kunstform

– Garngrafitti gir et sterkt visuelt OG veldig taktilt inntrykk, forteller Hvidsten.

Følg med på sosiale medier

DbI vil bidra med bilder og illustrasjoner om kampanjen i sine digitale kanaler, og vi kommer til å følge opp kampanjen i egne kanaler. Følg oss gjerne på Facebook: @SignoSSK eller nå også på Instagram: @signoskoleogkompetansesenter!

Kort om Deafblind International (DbI)

  • Internasjonal og ideell organisasjon med fokus på behovene til personer med døvblindhet, deres nærpersoner og fagnettverk.  
  • Har som mål å bidra til å øke kunnskapen og bevisstheten om døvblindhet som en unik funksjonshemming, samt arbeide for best mulig tjenester for personer med døvblindhet i hele verden.
  • Har som mål å legge til rette for kunnskapsformidling om døvblindhet samt være nettverksbygger.
  • Les mer på deafblindinternational.org.

Kort om NKDB

Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde – NKDB er en del av spesialisthelsetjenesten i Norge, og Signo kompetansesenter er ett av NKDBs fire regionsentre. Som regionsenter har vi et særlig ansvar for å bistå personer med døvblindhet/kombinert syns- og hørselsnedsettelse, deres nærpersoner og nettverk i Vestfold og Telemark, Agder og deler av Viken (tidligere Buskerud og Østfold). Tjenesten er et gratis lavterskeltilbud og gis i livsløpsperspektiv. Les mer om Signo kompetansesenters tjenestetilbud.

Del denne siden