Nytt kurstilbud: Introduserende tegnspråkopplæring på arbeidsplassen!

Flere bedrifter med døve og hørselshemmede ansatte har spurt om tilpasset tegnspråkkurs. Signo arbeid og deltagelse har det!

Bli trygg i møte med døve kollegaer

De ansatte skal bli trygge på hvordan de kan kommunisere med døve og hørselshemmede kollegaer. Her med Ragna Huse som tegnspråklærer.

Veileder i Signo arbeid og deltagelse, Hanna Cederström forteller at bedrifter med døve ansatte ofte kan ha behov for et kort tegnspråkkurs. De fleste kurs krever at man setter av flere dager, noe som er utfordrende, og ikke minst dyrt for mange bedrifter.

– Folk flest er veldig nervøse første gang de møter døve, men de aller fleste slapper fort av når de får vite litt mer, sier Hanna. 

Introduserende tegnspråkopplæring gjennomføres hos bedriften, og innholdet tilpasses bedriftens behov og ønsker sammen med den tegnspråklige ansatte. Kollegene får lære noen bransjespesifikke og hverdagslige tegn.

– Alle kan vi omtrent 400 tegn naturlig uten at vi vet om det, er det ikke fantastisk? Forteller Hanna.

Hva lærer man på et kort tegnspråkkurs?

– Det er umulig å lære et helt nytt språk på et par timer, så målet er å tilby alternativer til hvordan man lettere kan kommunisere i løpet av arbeidsdagen, fortsetter Hanna.

Kurset inneholder både teori og praktiske øvelser, det kan være med på å knekke koden for samhandling. På innføringskurset vårt får man blant annet vite:

  • Hvordan man kan ta kontakt med tegnspråklige.
  • Hvordan få bedre forståelse for tegnspråk.
Hanna Cederstrøm

Brenner for tegnspråkopplæring

Kurset kan bidra til et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø, sier Hanna Cederström.

Prisen for et kort tegnspråkkurs

Kort-kurset på to timer koster 8000,- I noen tilfeller kan bedrifter søke om inkluderingstilskudd for å dekke kursavgiften. Deltakerne får en digital videofil med hverdagslige tegn, og tegn som brukes på arbeidsplassen.

Mer grundig tegnspråkkurs

Om man ønsker å lære mer etter kurset, anbefaler vi et mer grundig tegnspråkkurs. For eksempel hos de lokale døveforeningene i landet eller hos Signo kompetansesenter

Hørende kan mer tegnspråk enn de tror

– Kurset fungerer faktisk og det er veldig morsomt, smiler Cederstrøm, som selv er døv.

– På et kurs skulle jeg hente vann i pausen. I gangen stod en vanndispenser med to kraner. En kursdeltaker sto ved siden av meg, jeg tok på armen hans og pekte på kranene og viste med hendene at jeg ikke forsto forskjellen på de ulike kranene. Først frøs han til litt og ble usikker, men så tenkte han i et par sekunder og viste med hendene at den ene bobler. Aha, boblevann, sa jeg.  Han ble veldig stolt over å ha klart å forklare det for meg. Det er nettopp dette vi ønsker at deltakerne skal lære etter gjennomført kurs; det er så mye man får formidlet bare man tør å prøve litt.

Lenke til Introduserende tegnspråkopplæring