Elev og kunnskapsminister åpnet nytt internat sammen

– Som kunnskapsminister er jeg opptatt av at hver enkelt elev skal bli sett og bli møtt med forventninger. For med tilpasset og god undervisning kan man få frem det beste i alle, og den gode læreren hjelper oss til å bruke det potensialet vi alle har, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Ved skolestart i august 2019 var han en av dem som kom på besøk til oss i Andebu for å være med på feiringen og den offisielle åpningen av det nye internatet vårt, Molandveien 35!

To personer klipper ei rød snor.

Klippet snora sammen

Vårt nye internat, Molandveien 35, ble offisielt åpnet når kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og elev ved Signo grunn- og videregående skole, Andreas Kartveit sammen klippet den røde snora foran inngangsdøra! (Foto: Sandefjords Blad, Atle Møller) Flere historier

September 2019
Tekst: Anette Sæstad. Foto: Erik A. Kristoffersen, Anette Sæstad

– Jeg var her for cirka to år siden, og tenker ofte på det besøket som ett av de fineste jeg har hatt. Det var fantastisk å besøke kirken og ligge på gulvet og kjenne Dire Straits sine rytmer i gulvet og i kroppen. Men det flotteste var å møte elever og lærerne her. Dere lar elever få mestre på egne premisser, og dere legger til rette for at både foreldre og elever sammen kan trene på tegnspråk, sa ministeren i sin tale. 

Molandveien 35 er byggetrinn 2 i oppgraderingen av internatene som hører til Signo grunn- og videregående skole. Et helt nytt, moderne og tilpasset bygg står nå på plassen til det gamle internatet kjent som "Midtstua". Her er det plass til seks elever, og bygget er beregnet for elever i videregående opplæring som skal få botrening i et tegnspråklig miljø. Elevenes stemme er viktig for oss, og derfor var det også naturlig at elever ved skolen har fått være med i utformingen av det nye bygget.

Erklærte bygget for åpent – på tegnspråk

Etter en rekke innledende taler var det tid for å klippe snora og offisielt åpne det nye internatet. Kunnskaps- og integreringsministeren Sanner vinket på elev Andreas Kartveit og ba ham bistå med jobben. Kartveit er én av de seks elevene som har flyttet inn i det nye internatet ved skolestart, og som representant for elevene i Signo grunn- og videregående skole holdt han en av talene under markeringen. Snora ble klippet til stor jubel fra alle fremmøtte! Ekstra stas var det at ministeren ønsket å erklære det nye hybelhuset for åpnet på tegnspråk, og det var tydelig at både små og store satte pris på engasjementet. 

Gleden ligger i å se elevenes vekst og utvikling

Rektor for Signo grunn- og videregående skole, Anne Waal Søyland åpnet markeringen sammen med direktør for Signo skole- og kompetansesenter, Kjell Håkon Andersen. 

– Her skal dere elever bo, ha det morsomt, oppleve et godt tegnspråkmiljø, ha viktige samtaler, lage mat, støvsuge, vaske klær, ta hensyn til hverandre, bygge et fellesskap og mange flere ting som er viktig å trene på før dere skal flytte i egen bolig. Vi håper dere vil trives i det nye hybelbygget! sa Waal Søyland.

– Vi tenker helhet i Signo. Et menneske har et helt liv. Det leves som en helhet helt uavhengig av om man er på skolen, på hybelen eller hjemme, supplerte direktør Kjell Håkon Andersen. Han presiserte hvor viktig det er med godt samarbeid og helhetstenkning mellom skole og bolig, og fremhevet også samarbeid med hjemmet og foreldre. 

– Men aller viktigst; den enkelte ungdom sitt liv, utvikling og læring i sentrum – og da er elevens egen stemme den viktigste for oss. Derfor har elevene vært med på å si hva som er viktig når vi har bygget dette huset. 

Andersen understreket også at "Vi er stolte av opplæringen her". Ikke bare når det gjelder livsmestringsdelen, men også all den faglige læringen. Gleden ligger i å se unge mennesker vokse mot egen livsmestring, mot medborgerskap og egen bærekraftig utvikling. 

– Det vi gjør her har inkludering som mål. Det ungdommene trener seg på her, er å bli inkludert i et samfunn der de er en språklig minoritet. Det har mange utfordringer, delte Andersen.

Læringsvilje for livet

Avslutningsvis i sin tale, nevnte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner at Signo er flinke til å se langt frem i tid.

– Arbeidet som gjøres her skal gi læringsvilje som varer hele livet ut, og det nye hybelbygget er et viktig ledd i det. Det er rett og slett et hjem skreddersydd for å finne potensialet i den enkelte, sa han.

– For å lykkes med utdanningen trengs det flinke lærere og gode bygg. Men det krever også noe fra dere som går her – det er dere som fyller bygget med latter, glede og omsorg. Det er jeg helt sikker på at dere vil gjøre! Gratulerer med nytt internat, alle sammen!

Etter at snora var klippet, var det tid for omvisning inne på internatet og mingling ute på tunet. Inngangsdøra til Molandveien 35 ligger rett overfor inngangsdøra til nabointernatet, Molandveien 33. Dette er et helt bevisst valg for å gi kort vei til et utvidet sosialt fellesskap, og her vil det også bli felles middager for elevene.

Tusen takk til alle som kom og delte denne store dagen med oss!

Les mer om vårt internattilbud!

Del denne siden