Gir alle ansatte tegnspråk-app i 120 års-gave

Signo har utviklet en egen tegnspråk-app for opplæring av sine ansatte. Appen er full av Signo-ord og tegn som er viktige for de som jobber hos oss og bruker våre tjenester.

Skjermbilde fra tegnspråkapp som vise en kvinne som viser et tegn på tegnspråk.

Digital tegn-ordbok

I samarbeid med Brainify har Signo utviklet en tegnspråk-app for sine ansatte. Her vil de finne ord, uttrykk, stedsnavn og lokasjoner som brukes i hele stiftelsen Signo. Tegnspråkmodeller er ansatte som er tegnspråkbrukere. Flere historier

Tekst: Øyvind Woie

Tegnspråk og alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) er bærebjelker i Signo. Slik har det vært hele veien siden starten i 1898. Vi tar i bruk alt fra Norsk tegnspråk til Norsk med tegnstøtte, taktil og haptisk kommunikasjon, ulike former for teknologi, og symboler slik at de som bruker våre tjenester blir forstått, og får utvikle gode og trygge liv.

Derfor trenger vi ansatte som er dyktige i tegnspråk. Vi er en tospråklig stiftelse, med 1200 ansatte. Av disse er cirka 170 døve og hørselshemmet. Mange av dem har tegnspråk som førstespråk, hørende bruker norsk og lærer seg tegnspråk gjennom kurs og opplæring som gis løpende av Signo. 

Utviklet egen app

Nå lanserer vi en egenutviklet tegnspråk-app. Den er utviklet i samarbeid med Brainify og skal inspirere og informere ansatte om hvilke tegn og ord som er helt spesielle for oss. 

– Dette er en ny og spennende læringsplattform for oss. Det blir stadig viktigere å samarbeide og snakke på tvers internt i den store organisasjonen vår. Da er det viktig at vi forstår hverandres tegnspråk og kjenner til de tegnene de for eksempel bruker i Signo Dokken AS i Bergen. De tegnene kan være ukjente for de som jobber på Signo Conrad Svendsen senter i Oslo, sier prosjektleder Knut Rune Saltnes.

– Hva mener du? Har dere ikke de samme tegnene over alt i Signo?

– Nei, ikke nødvendigvis. Dette kan virke rart, men tegnspråk har ulike dialekter, slik som talespråk har. Og man kan se hvor folk kommer fra ut fra hvilke tegn de bruker, derfor er ikke nødvendigvis tegnet for «bjørk» likt i Andebu, Oslo eller i Trondheim.

Lavt brukergrensesnitt 

Det er lagt vekt på at Signo-appen skal være enkel å bruke og at den har utviklingsmuligheter.

– I første omgang bruker vi tegnspråk-appen vår til å oppmuntre og trigge våre ansatte til å løfte hendene og bli inspirert. Brukere av appen kan selv filme forslag til tegn og sende dem inn via appen. Vi kobler den også til programmene for tegnspråkundervisning i Signo. En annen spennende mulighet er bruke Signo- appen i tegnspråkundervisning og opplæring i flere av landene der Signo har bistandsprosjekter, for eksempel i Malawi. Den er allerede klargjort for det og vil jo være enkel å laste ned hvor enn man måtte være i verden, sier Saltnes som også er leder for internasjonal avdeling i Signo. 

Kan få kunstig intelligens - AI

Daglig leder og seniordesigner Johannes Hoff Holmedahl i Brainify har lært ting han ikke visste om tegnspråk og ser store muligheter for en slik læringsplattform fremover.

– Å få lage en app som dette for Signo har gitt meg to oppvekkere. For det første hvor stor variasjon det faktisk finnes i tegnspråk, bare i lille Norge. Og for det andre hvor enorme muligheter AI-teknologien, som er på full vei inn i livene våre nå, kan forenkle livet til en som ikke har hørsel.

– Appen vi har laget med Signo er jo egentlig en enkel ordbok, i videoform. Men den er også bygget på en måte slik at den kan være springbrett for noe mye mer, for eksempel tegngjenkjenning via mobilkameraet. Tenk om mobilene våre kunne blitt små tegnspråktolker rett i lomma. Teknologien ligger der. Den må bare læres opp i tegnspråk først.

Fagord og stedsnavn

Appen kan brukes både på iPhone og Android-telefoner. Alle som vil kan laste den ned gratis. Du finner den ved å søke på «stiftelsen signo». (lenker for nedlasting lenger nede i saken)

I appen finner du ord og tegn vi bruker mye i hele stiftelsen Signo. Det kan være:

  • adresser og steder
  • faglige uttrykk
  • navn på virksomheter og avdelinger
  • titler
  • ord og uttrykk som vi bruker spesielt i Signo
  • temaer og hendelser i Signo

Du kan søke deg frem, spille tegnene om og om igjen, komme med forslag til nye tegn og gi tilbakemeldinger. For å kommentere må du registrere deg. Det er Signo som mottar respons og håndterer dette.

Signo-appen skal ikke konkurrere med de andre flotte appene som blant annet Møller/Statped har laget. Dette er et supplement som skal hjelpe Signo-ansatte og andre til å lære mer tegnspråk og å lære seg våre spesielle tegn.

Vår app er fremdeles en beta-utgave. Det vil si at den er under utvikling. Gi oss tilbakemelding om dine brukeropplevelser, tips og innspill, alle som er interessert kan laste ned appen. 

Her kan du laste ned til iPhone:

https://itunes.apple.com/no/app/signo/id1389960290?l=nb&mt=8

Og her er lenke for Android telefoner: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.signo

Vår partner: 
Brainify er et konsulentselskap med seks designere, to tekstforfattere og fire utviklere som lager apper, nettsider og lager reklamekampanjer og innhold for sosiale medier. Selskapet ble startet i 2015 og jobber fra blant andre Redd Barna, Juvente og Vårt Land, i tillegg til Signo. 

Appen er designet av Riccardo Marini og utviklet i React.Native av Rokibul Hasan og Ziaul Hasan.

Ønsker du mer informasjon, kontakt: 

knut.rune.saltnes@signo.no