Vår beste dag - Historien bak

Musikkvideoen til Vår beste dag er laget fordi Signo feirer 125- årsjubileum i 2023. Men denne historien har flere kapitler og det første ble skrevet da Erik Bye (f. 1926) var skolegutt og bodde på Nordstrand.

Tekst: Elisabeth Moe

Lenke til Spotify

Mannen med melodien

Mange vet at sangen «Vår beste dag» er skrevet av Erik Bye. Men det er mer ukjent at den ble skrevet til Signo i forbindelse med vårt 100-årsjubileum, og at det er Jon Kirkebø Rosslund som har skrevet melodien. Jon er, til tross for mye flytting, Vestfold-gutt og bor i Andebu. Han jobber i en 40 % stilling ved Signo Vivo. Frilansmusiker fyller resten av tida, og han har samarbeidet med en rekke musikere og kunstnere, med utgangspunkt i musiker- og kunstnermiljøer i Vestfold. Egentlig er Jon trommis, men i tillegg til å være komponist trakterer han flere andre instrumenter, og i Maximus er det bassen som får lyd – mye lyd. Maximus er et band med døve funksjonshemmede musikere, og en del av tilbudet ved Signo Vivo.

Kjente til «de døve» på Nordstrand

Vår beste dag begynte med Signos 100-årsjubileum i 1998.

– Erik Bye ble bedt om å skrive en prolog til oss, forteller Jon. Den «værbitte sjøulken» av en mann vokste nemlig opp på Nordstrand på 40-tallet og fikk tidlig et forhold til menneskene ved Hjemmet for Døve, som det het den gangen. Han forteller i sin bok «Vinterlys» at barna i Solveien ofte møtte på en fyr de kalte for Betan. Kallenavnet hadde skoleguttene gitt ham på grunn av størrelsen. Den ikke-verbale kommunikasjonen ved hjelp av ansiktsuttrykk, håndbevegelser og berøring satte spor i den unge Erik på skolevei.

Ville møte Signo først

– Erik sa ja til å skrive prologen, men først ville han besøke Signo i Andebu, fortsetter Jon. Jeg fikk beskjed om at han skulle komme på en onsdag. Tirsdag kveld satte jeg meg ned og lagde denne låta, spilte den inn på kassett og tok den med meg til møtet vårt dagen etter. Det var greit å være forberedt om Erik Bye ville gjøre noe sammen med oss.

Starten på et godt samarbeid med Erik Bye

I 1998 var Erik Bye blitt en gammel mann, men da han kom inn til øvelsen med Maximus kviknet han til.

– Han var jo en fantastisk fyr i møte med mennesker og den evnen var det godt å kjenne på også her, forteller Jon.

– Da anledningen bød seg, fortalte jeg om låta fra dagen før. Kanskje du kunne gjort noe på den? ”Ja, spill den!” sa han entusiastisk. Låta falt i smak umiddelbart. Jeg husker at kassetten gikk i loop hele veien da jeg kjørte ham hjem til Asker. Jeg ønsket å tilpasse den både til Maximus og til Erik Bye sitt toneleie, fortsetter Jon.

– I tillegg til å være en kjærlighetssang,  ble vi enige om at teksten skulle handle om det å lytte til de uhørbare ting, og et slags «Du skal få ein dag i mårå»-tema.

En ny måte å jobbe på

Da Erik kom hjem til kona Tove, fortalte han om sitt spennende møte med døve beboere i Andebu og med Jon, som hadde laget en melodi. Slik hadde han aldri jobbet før. Det var alltid han som lagde tekster og andre satte melodier til dem i etterkant.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at tekst og melodi går så godt sammen. Det er nok fordi vi jobba så godt sammen. Erik kunne ringe meg midt på natten når han hadde kommet på nye ideer. Og da den endelig var ferdig, kom han ned til Andebu igjen og øvde den inn med Maximus.

Vår beste dag - en kjærlighetssang

Erik tok kassetten med seg i alle drosjene han kjørte med. «Hva tenker du at denne melodien handler om?» spurte han. Det var det samme svaret hver gang: Kjærlighet! Ja, så ble det også en kjærlighetssang dedikert til kona, Tove.

Ulike opptak - sammen til en enhet

– Jeg var også hjemme hos Erik og gjorde et sangopptak av han fordi han gjerne ville være med på en innspilling med Maximus. Dette var rett før han ble syk, derfor ble opptaket bare liggende. Men nå i forbindelse med Signo sitt 125-årsjubileum har Maximus vært i studio og spilt inn musikken sammen med opptaket jeg hadde av Erik som synger.

Vår beste dag - begravelses- og bryllupssang

– Mange har et positivt forhold til sangen, det er veldig hyggelig. Den blir brukt i både begravelser og i bryllup. Den gir håp og den er en kjærlighetssang.

Vår beste dag - musikkvideo

– En kjempefin musikkvideo er også blitt laget, med fokus på et tegnspråk-poetisk uttrykk. Det gir en tilknytning til Signo og et enda mer utfyllende bilde av sangen, sier Jon. 

Å høre dårlig er ingen hindring

At Maximus er et av Jons hjertebarn, er ikke vanskelig å skjønne. Han forteller med respekt og alvor:

– Mange spør meg om hvordan døve kan spille i band. For det første er det slik at veldig mange døve har en hørselsrest. Men det viktigste er at musikk ikke blir til i øret, men ett eller annet fantastisk sted inni hodet. Folk er ulike og noen har musikken i seg, andre ikke. Alle tar inn musikken via det taktile, men vi tenker ikke alltid på at vi føler lyd med hele kroppen. Det er nok døve flinkere til enn hørende.

Det viktigste er at musikk ikke blir til i øret, men ett eller annet fantastisk sted inni hodet.

Vi er like du og jeg

En annen viktig funksjon med dette bandet er hvilken virkning det har på status i et lokalmiljø.

– Du vet, vi spiller jo både til dans og holder konserter. Av og til sammen med andre lokale musikere. Når både «lensmann, lege og prest» står og gruer seg bak scenen sammen med deg før alle skal inn på podiet, og begge har den samme mestringsfølelsen etter applausen, så gjør det noe med selvbildet ditt når du møter dem på matbutikken to dager etter.

Erik Bye fremfører Vår beste dag i Oslo Rådhus med Maximus i 1998. Nina Appelqvist tolket sangen til tegnspråk.

FAKTA:

MAXIMUS: er Signos musikkgruppe for døve og døvblinde i Andebu. Det er Signo Vivo som driver dette populære tilbudet. Under ledelse av Jon Kirkebø Rosslund blir de ledet ved hjelp av lyspærer med ulike farger. Når den grønne lampen lyser, vet musikerne hvilke tangenter som skal spilles på. Hver torsdag ettermiddag samles Maximus i øvingsrommet på skolen. Med humor og glimt i øyet leder Jon dem.

Disse er med i Maximus:

 • Jon Kirkebø Rosslund,
 • Monika Riise,
 • Linda Engen,
 • Kjetil Eggen,
 • Lasse Bartnes,
 • Svein Arne Olsen,
 • Ivar Bjerknes,
 • Maria Henriksen,
 • Alexander Prebensen,
 • Anette Heia,
 • Sandra Holstad,
 • Alethia Johanne Elliott,
 • Tor Magne Nicolaisen,
 • Tine Agnieszka Klovning

 

Disse er med i musikkvideoen:

 • Timea Nicoline Herlofson 
 • Tora Linnea Lofthaug 
 • Rachada Chothisuk 
 • Balas Kantor 
 • Lizzie Axelsen 
 • Knut Bjarne Kjøde 
 • Anne-Line Lønnbu Kirste

 

VÅR BESTE DAG

Kom og lytt til lyset når det gryr av dag!

Solen løfter sin trompet mot munnen.

Lytt til hvite sommerfuglers vingeslag:

Denne dag kan bli vår beste dag.

Stien som vi gikk i går, er like ny,

hemmelig som ved vårt første morgengry.

 

Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre!

Dagen i dag - den kan bli vår beste dag.

 

Kom og lytt til dypet når vi ror mot dag!

Hør maneten stemmer sine strenger.

Løfterik er tonen i et fiskevak:

Denne dag kan bli vår beste dag.

Fjorden vår er like ny og blå og blank.

Blikket ditt er fritt og ryggen like rank!

 

Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre!

Dagen i dag - den kan bli vår beste dag.

 

Kjære, lytt til mørket når vår dag er gått.

Natten nynner over fjerne åser.

Mangt har dagen skjenket oss av stort og smått,

mer, kan hende, enn vi har forstått.

Månen over tun og tak er like ny,

men tier stille om vårt neste morgengry.

Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre!

Dagen i morgen skal bli vår beste dag!

 

 • Filmregi: Gaute Rørvik Rosslund
 • Til tegnspråk: Ragna Huse
 • Prosjektleder i Signo: Tine Brager Hynne