Bedre avlastningstilbud med farger og brukte møbler

Da seksjonsleder Annette Dave Sørhaug skulle pusse opp en hel etasje på avdeling for avlastning på Signo Conrad Svendsen senter, tok hun kontakt med en fargedesigner. Det skulle vise seg å være lurt.

Avlastningsboligen skal være hjemmekoselig

Hjemmekoselig

Kravet fra kommunen er at avlastningens lokaler skal være mest mulig likt et hjem. De er opptatt av at tilbudet de kjøper er lunt og koselig.

Av Elisabeth Moe

Vi sitter i den lune kjøkkenavdelingen i fellesarealene i 2. etasje på Signo Conrad Svendsen senter på Nordstrand. Avdelingen gir tilbud til hørsels- og synshemmede ofte i en kombinasjon. Hit kommer de i helger eller noen uker av gangen for å gi avlastning til foreldre og pårørende. Når jeg påpeker at det kjennes varmt ut her inne, bekrefter Dagny Thurmann-Moe, fargedesigneren med over 10 års erfaring, at ja - det er det!

– Det skal være lunt og koselig i fellesarealer.

Dagny sier at dette har vært et flott prosjekt å jobbe med. Annette Dave Sørhaug trengte profesjonell hjelp og det fikk hun av Dagny.

– Jeg brenner for bedre fargebruk på institusjoner. Det er viktig for sårbare mennesker i alle slags situasjoner. Man skal ikke føle seg som en vare som blir flyttet på når man av en eller annen grunn må bo utenfor hjemmet sitt for en periode. Alt er viktig: Fargebruken, materialvalget, planter og belysning, sier fargedesigneren.

Gjenbruk er viktig

Sofaen ble kjøpt på Finn.no og pusset opp sammen med en beboer. Resultatet ble en kjempeflott sofa.

Gjenbruk gjennom loppis

Jeg ser meg rundt i fellesrommet og legger merke til den mørkegrønne kjøkkeninnredningen. Veggen og taket rundt har en lun gulfarge. Spisebordet er av mørkt tre og det samme er stolene. De er kjøpt på loppis.

– Sofaen her er jeg veldig fornøyd med, smiler Annette. Den ble kjøpt for 300 kroner på finn og ble et lite prosjekt. Sammen med en beboer pusset vi den opp ved å kjøpe knapper, velge farger på dem og bytte ut de gamle. Vi er jo miljøfyrtårn og skal tenke gjenbruk og økonomi.

– Ja, det er viktig å tenke gjenbruk når man skal innrede, sier Dagny. Loppemarkeder og Finn.no er perfekt. Man kan male eller trekke om for å få det slik man vil. Det trenger ikke å koste så mye. Kjøkkeninnredningen her for eksempel, den er bare malt.

Designeren og ildsjelen

Fargedesigneren Dagny Thurmann-Moe (t.v) sammen med seksjonsleder og ildsjel Annette Dave Sørhaug ved Signo Conrad Svendsen senter.

Arbeidsplasser trenger ildsjeler

Dagny Thurmann-Moe er også opptatt av ildsjeler på en arbeidsplass. Uten dem blir ikke en slik forandring noe av.

– Ja, man trenger forståelse for at det er mennesker man jobber med, supplerer Annette. Seksjonslederen var ildsjelen som dro denne «farge-aksjonen» i gang.

Noe å hvile øynene på

– Det er viktig å ikke velge for sterke farger, for da blir de masete og stressende.

– Vi vet at hvite vegger er stressende for øynene, da tar de inn for mye lys. Lyset sender stress-signaler til hjernen, da blir man sliten i hodet og det skaper hodepine osv… I tillegg gir en hvit vegg ingenting å hvile blikket på. Så det har vi tenkt på her, vi har laget ulike ting som er godt å se på. Øynene våre er bygget for en slik fargevariasjon som du ser her, sier Dagny.

Dagny jobber for at arkitekter, byggherrer og interiørarkitekter skal bli bedre til å finne interessante fargekombinasjoner. Hun forholder seg til universell utformings-lovverket og luminanskontrast er i fokus når hun jobber. Hun forteller at de er inspirert av naturen og omgivelsene ute.

Hjemmekoselig - et krav

Kravet fra kommunen er at avlastningens lokaler skal være mest mulig likt et hjem. De er opptatt av at tilbudet de kjøper er lunt og koselig.

– Det er flere brukere fra andre avdelinger på senteret som kommer innom her og virkelig koser seg og gjerne vil tilbake. De vil sitte i kroken der med benker og puter, sier Annette og peker innover i stuen.

– Det er et deilig rom å være i! Når sola titter inn her fyller den dette gule rommet på en annen måte enn jeg hadde forventet, sier Annette.

Annette i ballbingen

Ballbinge midt i stua

Når vi fyller opp denne ordentlig kan den fungere den som massasje, sier Annette og demonstrerer villig.

Miljøarbeid – mer enn klinisk jobbing

Annette kan fortelle at disse fargene rett og slett har gitt en ekstra dimensjon til jobben.

– Der jeg jobbet før var de også opptatt av å gjøre det hjemmekoselig, men vi må tenke bredere på faget vårt som miljøarbeidere. Folk kommer inn her med ulike utfordringer og så kommer de kanskje inn i sterile rom, i stedet for inn i et rom der man kjenner at: «Her har noen ordna, pyntet, kjøpt inn planter og gjort det koselig for at jeg skal ha det godt selv om jeg har det dårlig.» Det har blitt et ekstra viktig fokus for meg. Å komme inn i rom som bidrar til å gi en god følelse.

– «Koselig» er faktisk en ledetråd for oss, supplerer Dagny.
Farger er enkelt, man kan bare kjenne på det. Det er ikke rakett-forskning. Det handler om hvilke følelser det gir, sier Dagny.

– Hadde vi levert inn bilder med sterile rom da vi var med på anbudsrunden til kommunen, hadde vi nok ikke fått så høyt skår, sier Annette til slutt. Lurt i alle ledd må man kunne si.

 

Del denne siden