Døvblindekonferansen 2018

31. oktober var over 90 Signo-medarbeidere og noen eksterne samlet i Asker til årets døvblindekonferanse. Temaet «Partnerkompetanse» ble belyst med eksempler fra skole- rådgivning- bo- og arbeids-tilbudene våre.

«Partnerkompetanse» er mye brukt innen feltet medfødt døvblindhet. Det handler om kunnskap og holdninger som alle partnere, eller de som samhandler med døvblinde personer, må ha.

Signo skole- og kompetansesenter ved rådgiver Anette Moen innledet det hele og snakket om partnerkompetanse med særlig fokus på budskapet om to viktige elementer: Kunnskap og holdninger.

Fra voksenopplæringen bidro Marit Evensen, Anne Waal Søyland og Liss Berit Gjelsås som delte historier og eksempler fra sitt undervisningsopplegg; Hvordan kan 3D-print brukes som metode i undervisningen for døvblinde. Også refleksjoner rundt ulike utfordringer, psykisk helse og sansetap, og egen erkjennelse for syns- og hørselstap, var på agendaen.

Daniel Prause og Camilla Foote er begge ansatte på Signo Conrd Svendsen senter i Oslo og presenterte sin forskning på fagfeltet.

Vi fikk hverdagsglimt fra de ulike virksomhetene som bekreftet forskningen.

Gripende livshistorie

Merete Karlsen holdt et gripende innlegg hvor hun fortalte om sitt eget liv som døv og synshemmet.

Merete Karlsen har USHER, noe som betyr at hun er født hørselshemmet og gradis mister synet. Hun ga oss sin sterke livshistorie, og understreket betydningen av å være åpen og ærlig med seg selv og menneskene rundt seg når man møter sykdom og traumatiske opplevelser. Mange øyne var våte i salen mens Merete stod på podiet.

Se video på YouTube hvor Merete forteller sin historie.

Del denne siden