Gå direkte til innhold [access key = i] Gå direkte hovedmeny [access key = h] Gå direkte til kontaktinformasjon [access key = k]

"Vår beste dag" - Signo-sangen som ble folkeeie

«Vår beste dag» ble opprinnelig skrevet til Stiftelsen Signos 100-årsjubileum i 1998.

«Mangt skal vi møte - og mangt skal vi mestre. Dagen i dag - den kan bli vår beste dag». Med disse strofene fra Erik Bye og Jon Kirkebø Rosslunds vakre vise «Vår beste dag» åpnet kong Harald sin nyttårstale for 2011.

Noen sanger bærer med seg budskap som evner å trøste, lindre, glede og gi håp - både til de «små» hverdagsstundene og når mennesker blir satt på de største prøvene. «Vår beste dag» har styrken og visdommen, i tillegg til en nydelig melodi, som gjør at den berører stadig flere. Den blir brukt i begravelser og bryllup - og nå altså i kong Haralds nyttårstale, som ble avrundet med den siste strofen i sangen: «Dagen i morgen skal bli vår beste dag».

Vi kjenner «Vår beste dag» både i Erik Byes egen utgave, Marit Larsens tolking og fra mange kor- og orkesterversjoner. Men ikke alle vet at «Vår beste dag» opprinnelig ble skrevet til Stiftelsen Signos 100-årsjubileum i 1998.

Erik Bye vokste opp på Nordstrand og fikk tidlig et forhold til menneskene ved Hjemmet for Døve, som det het den gangen. Den ikke-verbale kommunikasjonen ved hjelp av ansiktsuttrykk, håndbevegelser og berøring satte spor i unge Erik, og da den voksne Erik ble bedt om å skrive en prolog til Signos 100-årsjubileum, sa han ja.

Før han skrev, ville Erik Bye besøke Signo i Andebu. Musikeren Jon Kirkebø Rosslund, som er ansatt i halv stilling som lærer på Signo kompetansesenter, hadde forberedt seg godt til besøket. Kvelden før satte han seg ned og lagde en melodi som han spilte inn på kassett. «Det var greit å være forberedt om Erik Bye ville gjøre noe sammen med oss», sier musikeren til magasinet MagaSigno (Hele intervjuet kan leses på www.signo.no/Aktuelt/Nyheter-og-pressemeldinger/Var-beste-dag. Der er også videoklippet av urframførelsen).

Bye ble begeistret, både for melodien og det spennende møtet med døve beboere i Andebu. Han og Jon Kirkebø Rosslund jobbet godt sammen om ideene til teksten til «Vår beste dag». Da teksten var ferdig skrevet av Bye, kom han til Andebu igjen og spilte inn sangen sammen med Maximus - et band med døve og døvblinde musikere.

Urframførelsen av «Vår beste dag» var i Oslo rådhus, som en del av Signos 100-årsmarkering. Maximus spilte, Erik Bye sang, Nina Appelqvist tolket sangen til tegnspråk og i salen satt prinsessen, statsråder, beboere fra Signo, pårørende og ansatte.

Musikk som kilde til styrke, personlig utvikling, mestring, samhørighet og gode opplevelser blir tydeliggjort på mange måter, ikke minst gjennom Maximus. Det er Signo kompetansesenters avdeling for voksenopplæring som driver det populære musikktilbudet for døve og døvblinde. Jon Kirkebø Rosslund og Nina Hotvedt er musikalske ledere, og et avansert system med fargede lyspærer gir medlemmene «beskjed» om hvilke akkorder de skal spille.

Maximus spiller både til dans og konserter, til stor glede for publikum som lar seg begeistre og bevege over musikernes evne til å formidle følelser gjennom sang og lyd. Ikke alle døve er født døve og mange har en hørselsrest, men viktigere er det faktum at alle mennesker tar inn musikk via det taktile. Vi føler lyd og rytme med hele kroppen. Det er døve flinkere til enn hørende.

Dermed kan musikkgleden i Maximus kanskje være større enn i et hørende band? Som Erik Bye selv sa om “Vår beste dag”: “Teksten dreier seg om de uhørbare ting i livet – kanskje de vakreste ting, der både hørende og døve er likestilte.”